Namaščene jeklene vrvi so navadne jeklenice, ki jih pri izdelavi še dodatno namastijo. Mazivno olje po standardu EN 12385-8 je mazivo z nizko viskoznostjo (včasih pa je to tudi viskozno olje), ki mora biti primerno za jeklene vrvi in ne sme vplivati negativno na okolje.

Prednosti maščenja vrvi so: podaljša se jim življenjsko dobo, pri obrabi se posamezni prameni vrvi počasneje trgajo, zmanjša se koeficient trenja med žicami in prameni vrvi ter vrv se bolj zaščiti pred korozijo oz. rjavenjem in pred ostalimi vremenskimi vplivi. Zato so takšne vrvi primerne tudi za pomorstvo, rudnike … Z namaščeno vrvjo lažje delamo, saj ne prihaja do trenja, ko jo navijamo oz. uporabljamo s svojimi stroji.

V enem izmed rudnikov v južnoafriški republiki so dokazali, da so z zamenjavo navadnih vrvi z namaščenimi, podvojili njihovo povprečno življenjsko dobo. Tudi v raziskavah ameriškega podjetja, ki uporablja 5 in 10 tonske nadzemne žerjave oz. mostna dvigala, so ugotovili, da se je pri namaščenih vrveh življenjska doba podvojila v primerjavi z navadnimi jeklenicami.

V nekaterih panogah, kjer se uporabljajo namaščene vrvi je priporočljivo, da se vrvi redno namastijo. S tem se dodatno podaljša življenjska doba vrvi. Če bi radi maščeno jeklenico, nas prosimo kontaktirajte in svetovali vam bomo, če je to primerno za vašo dejavnost. Za vsako jekleno vrv, namaščeno ali običajno pa je najpomembneje, da je vrv pravilno vzdrževana.