Nudimo tri vrste varovalnih pasov za delo na višini in delovni pas. Varovalni pas BASIC, VPLX in VPEURO so opremljeni z zadnjo točko pritrditve in zapiranjem na prsnem košu, prav tako je možnost nastavitve v predelu ramen in nog, kar zagotavlja enostavno in hitro prilagajanje velikosti uporabnika. Narejeni so iz poliestra v eni velikosti.

varovalni pas
varovalni pasovi delovni pas

Varovalni oz. varnostni pas je osebna varovalna oprema, ki se najpogosteje uporablja za zaščito pred padcem ali pred tem, da bi delavci prihajali na območje, kjer obstaja nevarnost padca ter da jim je v pomoč, kjer so težko stabilni. Ne glede na to, kateri sistem pasov se uporablja, bo delavec v takih pogojih vedno moral nositi ustrezen varnostni pas, ki ga bo s pomočjo vrvice varno pritrdil na sidrno točko. Narejeni so iz poliestra in tekstila.

Varovalni pasovi so izdelani v različnih oblikah. Osnovni varovalni pasovi so za tiste delavce, ki občasno delajo na območjih, ki zahtevajo uporabo varnostnega pasu, kompleksnejši varovalni pasovi pa so za tiste, ki vsak dan delajo na višini in v zahtevnejših delovnih razmerah. Za delavce, ki imajo nalogo dostopati po vrvi ali za železarje, ki pogosto varijo in pridejo v stik z vročimi staljenimi kovinami obstajajo posebni pasovi, npr. toplotno odporni varilni pasovi.

Delni varovalni pasovi se lahko uporabljajo v sistemu za zadrževanje padca, pri delu, kjer prihaja do padcev, pa je potrebno namesto tega uporabiti celoten varnostni pas.

Kdaj je potrebno varovalni pas zamenjati? Tako kot vso opremo za zaščito pred padcem je treba tudi varovalni pas pred vsako uporabo preveriti, če so na njem kakšne poškodbe in deformacije, ki bi lahko ogrozile varnost varovalnega pasu. Treba je preveriti pritrdilne točke in druge elemente na pasu, ker se tudi točke pritrditve ali D-obroči lahko deformirajo. Če je bil pas med padcem izpostavljen udarcem in se je odrgnil, poškodoval je treba pas umakniti iz uporabe. Ostali dejavniki, kot so dolgotrajna izpostavljenost prahu, sončni svetlobi, vlagi in slanim obalnim okoljem, tudi pospešujejo obrabo varnostnega pasu.

Če obstaja kakršen koli dvom o varnosti pasu, ga je treba takoj odstraniti iz uporabe. V skladu s predpisi mora usposobljena oseba po padcu preveriti varovalni pas in pisno potrditi, da je pas v dobrem stanju in pripravljen za ponovno uporabo. Proizvajalci pogosto priporočajo, da se pas, ki je ustavil padec uniči, da se prepreči napačna presoja in nepooblaščena ponovna uporaba varnostnega pasu. Varovalni pasovi morajo biti pregledani s strani varnostnega inženirja enkrat letno, ta pa mora izdati potrdilo o pregledu.